• USD 29.3
  • EUR 30.9
  • GBP 36.5
Спецпроєкти

"Звісно, не Анджеліна Джолі": до українських полярників завітала гостя

До українських полярників на станцію "Академік Вернадський" завітала гостя — самиця південного морського слона

Реклама на dsnews.ua

Про це розповіли у Національному науковому антарктичному центрі, передає "ДС".

Слониха спить біля дизельної, іноді прокидається, чухається та знову засинає.

"Звісно, це не Анджеліна Джолі", – жартують полярники.

Вони розповідають, що на станції нещодавно старі дизелі замінили на нові, які працюють набагато тихіше.

"Через такий великий розмір, огрядну форму тіла та "хобот" у самців – шкіряний мішок на носі, який вони роздувають в агресивному стані, цих тюленів і прозвали слонами", – розповідають полярники.

Близько 80% свого життя ці тварини проводять у воді, де шукають їжу.

Харчуються вони здебільшого кальмарами, рідше рибою та крилем. За здобиччю здатні пірнати на глибину 400-1000 м, але можуть й на 2,4 тис. метрів.

Взимку тварини живуть у воді. А на узбережжя островів південні морські слони виходять у період парування та линьки: навесні та влітку або на початку осені.

"Молоді слони, які ще не беруть участь в розмноженні (до речі, ці тварини утворюють великі гареми, де може бути до кількасот самок), теж виходять на берег у цей же період", – кажуть на станції.

Саме їх і можна зустріти біля станції "Академік Вернадський".

Втім, вони тут нечасті гості.

"Більша частина їхньої популяції все ж мешкає на островах Субантарктики. А в зимовий період, під час сезонних міграцій, південних морських слонів можна зустріти біля берегів Південної Америки, Південної Африки, Австралії тощо", – пояснюють полярники.

У науковому центрі розповіли, що цих тварин нещадно переслідували наприкінці ХІХ-на початку ХХ ст. Зараз їхню загальну кількість оцінюють до 800 тис. особин.

Редактор: Віктор Костенко
    Реклама на dsnews.ua