• USD 39.7
  • EUR 42.5
  • GBP 49.6
Спецпроєкти

Короткі волосся і таліт. Як насправді виглядав Христос

У Євангелії немає жодного опису зовнішнього вигляду Ісуса
Реклама на dsnews.ua

Ми безпомилково розпізнати лик Христа у фільмах і на іконах. Як правило, Христос — європеєць з меланхолійним поглядом. У нього хвилясте русяве волосся (іноді світлі), а також світло-карі або блакитні очі. Але що говорить про лику Христа наука? Про це пише Gazeta Wyborcza.

"У нього довге обличчя і довгий ніс, довге волосся і борода. Його одяг теж довга: туніка з широкими рукавами до підлоги і об'ємна накидка. Він доглянутий (розчесані волосся, гарні зуби), а його одяг виглядає свіжовипраної", — так в The Irish Times цей звичний спосіб описує професор Джоан Тейлор з Королівського коледжу Лондона. Вона спеціалізується на історії Ісуса, досліджує початок християнства та історію іудаїзму з часів Другого Храму. І повністю відкидає таке бачення Христа як людини. Тейлор вважає, що цей образ — теологічне уявлення Христа (царя, судді) і сина Божого. Згодом воно зазнало трансформацію і перетворилося в "стандартного Ісуса", лице якого відомий по всьому світу.

Чому ж і Святий Лука, та інші євангелісти нічого не написали про зовнішньому вигляді Христа? "Може бути, тому, що Ісус був досить звичайним з точки зору зростання і фізичних характеристик?" — припускає професор Тейлор. Вона відзначає, що, уважно читаючи Євангеліє, можна знайти інформацію про те, що одягався Ісус. "Згадується, що він носив молитовне покривало, зване таліт, з китицями (ціціт). Він, ймовірно, також носив тфилит (дві коробочки з пофарбованої чорною фарбою шкіри кошерних тварин з написаними на пергаменті уривками з Тори). Тобто виглядав, як більшість іудеїв. Навряд чи він носив довгу туніку", — вважає Тейлор.

Дослідниця посилається на уривок з Євангелії від Святого Івана, в якому йдеться про те, що після смерті Ісуса римські солдати кидали жереб, щоб визначити долю його туніки, — оскільки це був один шматок тканини, то не було сенсу ділити його. У I ст. н. е. поверх цілісної туніки, скромною і вважається "білизною", євреї зазвичай одягали другу, більш красиву. "У Ісуса було щось дуже просте. Він виглядав як бідняк", — підкреслює Тейлор.

Чому ж він не міг носити довгу туніку? На думку дослідниці, звичайні чоловічі туніки в ті часи сягали колін. Довгі ж носили жінки і чоловіки, що займають високе положення. Те, що Ісус не міг належати до останніх, випливає з Євангелія від Святого Марка, в якому передані слова Христа: "Остерігайтеся вчителів Закону, їм подобається ходити в довгих шатах, люблять, щоб їх шанобливо вітали на площах, люблять сидіти в синагогах в першому ряду".

Іноді Ісус носив накидку, що нагадує плащ. "Це був великий шматок вовняної тканини. Його якість і колір (фіолетовий і деякі відтінки синього і червоного) свідчили про владу і престиж власника", — пише у своїй книзі професор Тейлор. Вона додає, що Святий Марк написав у своєму Євангелії: "Його шати стали сліпучо-білими". Це означає, що його одяг навряд чи була кольоровий або світло-білою. "Якщо мислити категоріями телереклами, то одяг Ісуса були швидше у фазі "до", а не "після", — жартує вчений.

Що говорить наука

Реклама на dsnews.ua

Оскільки перші зображення Ісуса датуються лише III ст., вчені в першу чергу вирішили з'ясувати, як виглядали євреї, що живуть в I ст. від Різдва Христового. Щоб відновити найбільш ймовірний вигляд Ісуса, вони, серед іншого, досліджували скелети мешканців Юдеї і Галилеї того часу.

Виявилося, що євреї не могли носити довге волосся, оскільки в часи римського панування чоловік повинен голитися і носити коротке волосся. Це ж випливає зі слів Святого Павла, який в листі до Коринтян стверджує: "Хіба сама природа не вчить нас, що для чоловіків ганьба носити довге волосся?"

У бесіді з Live Science Тейлор підкреслила: "Історичні записи свідчать, що люди в Юдеї, як правило, коротко стригли волосся і добре їх розчісували, можливо, щоб запобігти появі вошей, що було великою проблемою в той час. Ісус, ймовірно, робив те ж саме". Сумніви у дослідниці також викликала борода Ісуса, однак вона зазначає: "Євреї були відомі в давнину як "нація філософів", а у "філософа" було право носити коротке волосся і бороду. Ці чоловіки не турбувалися з приводу щетини, оскільки їх думки займали куди більш важливі питання". Між тим після консультацій з ізраїльськими експертами по древніх останків Тейлор прийшла до висновку, що біологічно юдеї тих часів були ближче всього до сьогоднішніх іракським євреїв. Їх зростання в середньому становив 166 см, у них були оливково-коричневий колір обличчя, темно-коричневі або чорні волосся, а також темно-карі очі.

Виглядав, як вчив

"Ісус міг бути людиною з такою близькосхідної зовнішністю, з неохайними короткими волоссям і бородою. Одягався він просто: тонка, цілісна туніка до колін і плащ з нефарбованої тканини. Впевнена, що його потрібно сприймати як єврея, типового для свого часу і місця", — говорить Тейлор.

На її думку, такий вид Ісуса ідеально підходив його вченню. Це видно, наприклад, в Євангелії від Святого Матвія, в якому Ісус говорить одному з своїх учнів: "Якщо хочеш бути досконалим, то піди, продай, що маєш, і роздай гроші бідним, тоді матимеш скарб на небесах". "Ісус практикував те, що проповідував", — переконує професор Тейлор і замислюється, дізналися б ми Христа, зустрівши його на вулиці.

У лютому професор Тейлор опублікувала книгу "Як виглядав Ісус?" Образ Ісуса, описаний в ній, не схожий ні на один з існуючих зображень. На питання, чому люди так хочуть бачити обличчя Ісуса, вона відповідає: "Християни відчувають емоції від споглядання його ліка".

Якщо виходити з Євангелія від Святого Матвія і Святого Луки, то можна стверджувати, що Ісус народився близько 4 р. до н. е. у Вифлеємі. Він був євреєм, але в дитинстві жив в Єгипті, звідки повернувся в Назарет. "Коли він почав свою діяльність, йому було близько 30 років. Він, як гадали, був сином Йосифа, сина Іллі", — писав Святий Лука. І ні слова про те, як виглядав Ісус.

    Реклама на dsnews.ua