• USD 39.5
  • EUR 42.2
  • GBP 49.1
Спецпроєкти

Король Польщі Ісус І. Навіщо Качиньському на польському троні Бог

Ісуса Христа поселили в Кракові королем
фото: swiebodzin.naszemiasto.pl
фото: swiebodzin.naszemiasto.pl
Реклама на dsnews.ua

У краківському Храмі Божого милосердя голова Польської єпископської конференції архиєпископ Станіслав Гадецький провів церемонію зведення Ісуса Христа на королівський престол (інтронізацію). Тобто, християнський бог став повноправним королем Польщі.

На цей захід, яке було приурочене до ювілейного року 1050-річчя хрещення Польщі, прибули близько шести тисяч віруючих, а також президент країни, член правої, консервативно-католицької партії "Право і Справедливість" ("Піс") Анджей Дуда.

Інтронізація Христа насправді вбиває відразу трьох великодніх зайців. По-перше, ставить крапку в тривалому історичному процесі "приватизації" божества. Або в цій ситуації найкраще підходить вираз "без мене мене одружили". По-друге, офіційне визнання єпископатом короля над поляками в особі Христа має колосальне значення для наших глибоко віруючих сусідів. По-третє, несе політичні вигоди нинішньому консервативного керівництва.

Історія божественної інтронізації на польський престол налічує сотні років і супроводжувалася серйозними державними потрясіннями. Новатором став польський монарх Ян Казимир. Він спробував монополізувати владу, посягнувши на інтереси аристократії. Свій бій шляхті він програв і в 1668 р. відрікся від трону. Але наостанок видав похмуре пророцтво: "Дай Бог, щоб я не був пророком, але кажу вам: якщо ви не виправитеся і не зміните своїх порядків, то Польща загине від іноземців. Москва відірве у неї всі руські землі і Литву до самого Бугу, Нарева і навіть до Вісли; Пруссія прийме Велику Польщу і польську Пруссію. Австрія ж, бачачи, що інші ділять між собою наше добро, кинеться на Краків і суміжні воєводства. І кожне з сусідніх держав побажає краще володіти частиною нашої держави, ніж мати його все з вашим неподобством і вашими вольностями".

Природним є для будь-якого правителя в історії бачити в собі все те нове і хороше, що допоможе його країні. Так і Ян Казимир сподівався стати провідником у світле майбутнє. Правда, на шляху стали шляхтичі. Тому-то він, ймовірно, і прийняв рішення воскресити свій авторитет актом прямої дії, коли рік тому у Львівському кафедральному соборі дав урочисті обітниці Діві Марії, вступивши в її повне розпорядження, і його приклад наслідували представники духовенства і тієї ж шляхти. Таким чином, Матір божа стала королевою Речі Посполитої.

Важливий момент — це були важкі часи для королівства, адже на його територію вторглися відразу кілька держав. Зокрема, Королівство Швеція і Московське царство. Експансію балтійського сусіда ще називали "шведський потоп", оскільки нащадки вікінгів змогли захопити величезні частини польської території. Катастрофа, в загальному. І звичайно, королівство потребувало серйозного стимулу, яким і виступала коронація Марії.

Її престолонаслідником, природно, став син — Ісус Христос, який також "прийшов на допомогу" полякам у тяжку годину. Сталося це через трохи менше 300 років — у 1920 р. в цей час Польща відстоювала свою незалежність, на яку зазіхали червоні полчища большевицької Росії.

Реклама на dsnews.ua

Червона армія готувалася брати Варшаву, тому кардинал Едмунд Дальбор на Ясній Горі 27 липня 1920 р. интронизировал Ісуса, знову закликавши божественні сили для боротьби з ворогом. Адже тижнем раніше Фелікс Дзержинський очолив спеціально створене Польське бюро ЦК РКП(б), а 23 липня в Смоленську навіть заготовили Тимчасовий революційний комітет Польщі, який повинен був взяти кермо влади після взяття Варшави.

Вже 12 серпня почалася масштабна Варшавська битва, що отримала в результаті назву "Диво на Віслі". Бій, в якому полякам величезну допомогу надавали сили УНР, тривало до 25 серпня і завершився поразкою більшовиків. Юзеф Пілсудський пішов на рішучий маневр, коли п'ятьма дивізій піхоти і бригадою кавалерії 16 серпня вдарив у фланг наступаючих армій Західного фронту під командуванням Тухачевського. Кілька армій більшовиків були розгромлені. На допомогу послали Будьонного вже з непомірно роздутим зарозумілістю, але і він обламав свої зуби про польсько-українську армію. Зокрема, під Замостям його зупинила Шоста Січова дивізія УНР під командуванням генерал-хорунжого Марка Безручка, 31-й польський полк і два етапових куреня. Більшовиків били з двох сторін, і вони відступили. Після був підписаний Ризький мирний договір, який віддавав Польщі західні землі Білорусі та України. Потім відбувалися події, які багато хто розцінює як зраду поляками українців, коли їх залишили один на один з "гостями" з Москви. Але це окреме питання, не відноситься до теми коронації християнського месії.

Акт визнання Христа королем проголошувався і через рік після Ясної Гори. Але під час Другої світової війни традиції прийшов кінець. Німці навіть переплавили статую Христа, спеціально встановлену в 1927 р. для цієї мети, — вона пішла на снаряди. Природно, що і при комуністичної влади про який-небудь інтронізації мови не йшло.

Друге дихання вона знайшла вже в незалежній Польщі. Ідея проголошення Ісуса царем спиралася на заяви медсестри Розалії Целякувны (1901-1944 рр..), яка, посилаючись на внутрішній голос, стверджувала, що Господь, мовляв, вимагає визнати його королем Польщі у спокутування гріхів поляків і щоб уберегтися від жахів насування Другої світової.

Її пророцтва через півстоліття знайшли локальний результат. В кількох районах Польщі месія і справді зійшов на трон. Знову-таки, це була Ясна Гора в 1997 р., а через три роки в Свебодзині. На околиці останнього, до речі, в 2010-му була офіційно відкрита найвища статуя Христа в світі — 36 м з короною. Польський спаситель на шість метрів вище бразильського. Свебодзинская статуя повернула полякам того Ісуса, якого у нього забрали нацисти, поховавши традицію коронації до цього року.

Католицький світ, зазначимо, не був у захваті від польської задумки. Начебто все логічно, так, для християн Ісус — цар, але цар світу. А тут одні католики у інших як би відбирають божество.

Після смерті папи Іоана Павла II (Кароля Войтили) в 2005 р. інтронізація знову виходить на загальнонаціональний рівень. Рік потому 46 депутатів Сейму запропонували на законодавчому рівні проголосити Ісуса королем Польщі. Вони згадували ще ту, янказимировскую коронування Діви Марії. Питання викликало резонанс в суспільстві і серед духівників. Ліберали в цілому були проти, як і єпископат. Так і 51% поляків не підтримав ініціативу депутатів, зазначивши, що вони недостойні такої місії. Хоча чимало — 33% респондентів — дотримувалися протилежної думки.

Все це час інтронізації тривали на місцях, що в 2008 р. польська церква назвала "недоречним і непотрібним". Очевидно, що тема не затихла. І у 2013-му навіть була скликана спеціальна група з питань интронизационного руху, яку очолив єпископ Анджей Чаю. Після довгого обговорення прихильники короля Ісуса вирішили відступити. Був досягнутий компроміс: "Не проголошувати Христа царем, бо Він їм вже є, а визнати Його царем і підкоритися Його законом".

І ось, три роки потому, польська католицька церква в корені змінює свою думку. Той же Чаю висловився, що "визнання правління Ісуса Христа над рідним товариством є теологічно прийнятним". 19 листопада пророк з Вифлеєму став королем східноєвропейської держави.

На наступний же день, нагадаємо, католики відзначають закінчення літургійного року, коли природа урочистостей в Польщі пов'язана з одкровеннями медсестри. І Папа римський Франциск, як повідомляє "Радіо Ватикану", на месі закриття ювілейного року милосердя в свято царя Христа нагадав, що Ісуса потрібно приймати не тільки як царя всесвіту, але й особисто кожному. Якщо подумати, тут бачиться натяк-нагадування, що християнський месія не просто свого роду культова історична постать з делегованої йому віруючими величезною владою, перш за все, над собою, але і, грубо кажучи, внутрішній голос для кожного християнина.

Критики коронації, як пише газета Wiadomosci, вважають, що суботня інтронізація в Кракові продемонструвала зростання впливу консервативних і клерикальних сил після перемоги "Піс". Фактично, всі у виграші. Єпископат перестав йти проти течії, підтримавши настрої віруючих. Країна отримала завершену релігійну традицію, якій більше 300 років. А провладна "Піс", лідером якої є брат покійного польського президента Ярослав Качиньський, одним появою на церемонії Дуди зміцнила свій авторитет у суспільстві, наростивши "електоральну масу" і збільшивши шанси на довгий володарювання в Польщі. Як в 1669-м, як і в 1920-му, сьогодні коронований біблійний персонаж покликаний згуртувати поляків перед лицем загрози з боку тієї ж Москви.

    Реклама на dsnews.ua