• USD 39.7
  • EUR 42.5
  • GBP 49.6
Спецпроєкти

ПЦУ запевнила, що купання в ополонці на Водохреща не змиває гріхи

Реклама на dsnews.ua
Православна церква України продовжує розвіювати в міфи – священики запевнили, що купання в ополонці на Водохреща не змиває гріхи

Про це повідомляє "ДС" з посиланням на прес-службу ПЦУ в Facebook.

"Протягом останніх років 19 січня під час або після Великого освячення все частіше спостерігаємо таку картину: у водоймах влаштовуються масові пірнання та купання з метою "змити гріхи" в освяченій воді. Улюблені брати і сестри, купання в ополонці на Водохреща жодним чином не призводить до духовного очищення і не "звільняє" від гріхів. Церковного припису для вчинення такої дії немає і, як стверджують дослідники, в українського народу воно не було популярним", - йдеться в заяві.

Крім того, ПЦУ розповіли, що у країнах грецької церковної традиції поширений звичай освячувати води через кидання в них дерев'яний хрест, який чоловіки виловлюють з водойми. Однак це не є купанням або зануренням, і кліматичні умови південних країнах суттєво відрізняються від України.

"Дуже важливо розуміти суть християнського свята і не плутати його з модою, традиціями, народними віруваннями, тим більше - з забобонами або забобоном", - підкреслили в ПЦУ.

19 січня за новим стилем Православна Церква урочисто відзначає одне з двунадесятих свят - Хрещення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа в річці Йордан. В Священному Писанні сказано, що під час Хрещення Ісуса Христа з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав Голос Бога-Батька. Тому це свято ще називається Богоявленням, адже в цей день Господь явив Себе людям у всій повноті як Трійця: Бог-Отець - голосом Своїм, Бог-Син - хрещенням у Йордані, Дух Святий - сходженням у вигляді голуба.

В цей день священики православних церков освячують воду. В українців було прийнято по-особливому ставитися до святої води: благоговійно зберігали її біля ікон, берегли кожну крапельку, використовували її в особливих випадках. Українські етнографи не фіксували в минулих століттях масових водохресних купань, тим більше в тому вигляді, як це відбувається зараз - зовсім без одягу, або з попереднім алкогольних "підігрівом" та гучними гуляннями після.

Також в ПЦУ підкреслили, що освячена вода - не чарівна, але має благодатні (перш за все, для духу людини) властивості для тих, хто її з вірою приймає. "Занурення в ополонку ніколи не замінить Таїнства Сповіді і Причастя. Вода не змиває гріхи, тому що гріх - це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб зцілитися від неї, потрібно її спочатку виявити, від усієї душі покаятися і змінитися з допомогою Божою", - зазначили в ПЦУ.

Також священики запевнили, що на Водохреще не варто просити священика "побризкати більше", адже немає поняття "розведеної святості". Немає необхідності запасатися водою в найбільших бідонах або каністрах - адже той, хто принесе на освячення навіть саму велику банку, але разом з темними думками і порожнім серцем, не отримає "більшої святості".

"Церква не забороняє пірнати в зимову воду, це право і вибір для кожного. Головне - не перетворювати таке купання на якийсь магічний ритуал, привід до пияцтва, гордості або засудження ближнього - наприклад, того, хто не вирішив зануритися в ополонку, щоб випробувати своє тіло", - резюмували в церкві.

    Реклама на dsnews.ua