• USD 39.6
  • EUR 42.3
  • GBP 49.5
Спецпроєкти

У православних та греко-католиків розпочався Страсний тиждень

Реклама на dsnews.ua
З сьогоднішнього дня у християн починається Страсний тиждень, або Страсна седмиця - найскорботніші дні перед світлим святом Христового Воскресіння

Цей період цілком присвячений останнім подіям із життя Ісуса Христа: таємній вечері з учнями, підлій зраді Його Іудою за тридцять срібняків, арешту, неправедному суду, знущань, Його страждання, смерть на хресті та поховання, передає "ДС".

Страсна седмиця стоїть трохи осторонь від Великого посту, який, власне, закінчився ще у п'ятницю ввечері. 40 днів християнин приділяв увагу власній персоні, самоуглубляясь в покаянні, а з сьогоднішнього дня (вірніше, ще з Лазаревої суботи) повинен знаходитися поруч з Христом, проходячи проживають разом з Ним Його хресний шлях до Голгофи, без якої, як відомо, немає і Воскресіння.

І хоча ці дні дуже важкі і сумні, але все одно, вони повні тихої радості, адже ми впритул наближаємося до знаменної події - Христового Воскресіння.

Останній передвеликодній тиждень пов'язана з багатьма обрядодействиями, кожен день тижня називається Великим і має своє сакральне значення.

Здавна в понеділок Страсної седмиці українці, особливо жінки, починали велике прибирання будинку. Ще до сходу сонця матері будили дочок, нагадуючи, що "недалеко червоне яєчко", а тому потрібно вимити дім". Вмившись, господині починали білити стіни і стелю, змащувати жовтою глиною підлогу, а рудою обводити підвалини будинку і присьбу на дворі. Потім мили лави, стіл, полиці для посуду, двері, підвіконня. Пообідавши пісного борщу і трохи перепочивши, пішли у город - до Чистого четверга треба було встигнути посіяти все насіння.

Як писала "ДС", Великий піст 2020 розпочався 2 березня і триватиме до 18 квітня. На наступний день, 19 квітня, буде відзначатися Великдень.

    Реклама на dsnews.ua